Koloskopi

Läs mer om koloskopi hos Linnéläkarna i Göteborg.

vad är egentligen koloskopi?

Varför göra en koloskopi?


Vid en koloskopi förs ett fingertjockt böjligt instrument in genom ändtarmen och upp i tjocktarmen och ofta vidare ut en liten bit i tunntarmen. Instrumentet överför en bild på tarmens inre som läkaren kan granska. Syftet är oftast att undersöka om det föreligger någon sjukdom i tjocktarmen

Förberedelser inför koloskopi

Förberedelser


Det krävs en del förberedelser inför en koloskopi. Tarmen måste vara helt ren och man måste därför laxera sig under ett dygn samt äta speciell kost en vecka innan undersökningen. Du får i samband med kallelsen hemskickat föreskrifter om vad du kan äta samt hur laxeringen går till. Laxermedel skrivs ut på recept som du kan hämta på valfritt apotek.

Hur går Undersökningen till?

Undersökningen


Vi börjar med att sätta en intravenös nål på dig och ge dig ett läkemedel som får tarmen att slappna av. Vid inledningen av undersökningen ligger man på vänster sida. Koloskopet förs in genom ändtarmen och vidare upp genom tjocktarmen. Vanligtvis får man ändra kroppsläge en eller flera gånger under undersökningen.

För att kunna se något i den sammanfallna tarmen behöver man vidga den genom att blåsa in luft eller koldioxid. Beroende på hur just din tarm är beskaffad kan undersökningen uppfattas som lätt eller besvärlig. Om det är smärtsamt får du smärtstillande läkemedel.

Om du får smärtstillande eller lugnande medicinering får du inte köra bil under resten av dagen.

Vanligtvis tar undersökningen mellan 20 och 45 minuter men det kan variera. Det är inte ovanligt att vi hittar polyper – små utväxter – i tarmen. I så fall försöker vi ta bort dessa i samband med undersökningen.

Vad händer efter undersökningen?

Efter undersökningen


Du får information om vad man sett vid undersökningen. Om vävnadsprover tagits skickas dessa till laboratorium för analys. Det tar vanligtvis 4-5 veckor innan vi har svar på undersökningen. Efter undersökningen känner man sig vanligtvis lite uppblåst i magen en stund pga gasen som finns i tarmen. Koldioxid lämnar kroppen till stor del via utandningsluften. Om du känner dig påverkad av lugnande läkemedel får du stanna och vila på mottagningen en stund innan du går hem.

Du kan få mer information om undersökningen på 1177.
https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Undersokningar/Koloskopi

Har du frågor gällande koloskopi?

Vi utför koloskopi i Göteborg och du är varmt välkommen att kontakta oss.


Kontakta oss